Gondolatok a spájzból

Gondolatok a spájzból

Felhőkarcolót Budapestre?

2017. október 10. - ruba

Az utóbbi napokban nagy port kavart a MOL új székházának terve. A tervezett épület 120m-es magassága sokak szerint nem illik Budapesthez, tönkreteszi a városképet stb. . Budapest jelenleg legmagasabb toronyháza a SOTE nagyvárad-téri épülete 88m-el. De nem ez a legmagasabb épület Budapesten, az ugyanis a Parlament 96 méterrel. Ennél már csak 24 méterrel lenne magasabb a MOL-székház. De még csak nem is a Parlament az abszolút legmagasabb ember által alkotott építmény Budapesten.

További 100m-nél magasabb építmények Budapesten:

Újpesti Erőmű kéménye: 122m

Száva utcai adótorony: 154m

Széchenyi Hegyi adótorony: 192m

Észak-Budai Hőerőmű kéménye: 203m

Látszik tehát, hogy nem ördögtől való egy 100m-nél magasabb építmény Budapesten. Ráadásul esztétikai szempontokat sem nagyon lehet felhozni, ha a többi magas építmény gyárkémény, vagy adótorony. Ezekhez képest, egy megfelelően megtervezett irodaház sokkal jobb. Valamiért Budapesten egyébként hajlamosak vagyunk úgy félni a magas építményektől, mint a tűztől. Egy-egy magasabb irodaház építését is heves viták övezik, és ami esetleg meg is épül, az is olyan, mintha nem lenne. A Száva utcai adótoronyba sem építettek kilátó-szintet, pedig sok más magyarországi adótorony látogatható (pl.: Pécs, Kékestető stb.). A nagyvárosi tévétoronyba épített kilátók sok városban fontos attrakciónak számítanak (pl.: Vilnius, Riga, Tallinn, Moszkva, Teherán stb.). Nálunk ezt a ziccert is kihagyták.

Másrészt a 120m nemzetközi összehasonlításban sem olyan sok. A környékünkön, ekkora városokban, ekkora épület egyáltalán nem számít magasnak. Nézzük, hogy a szomszédos országok fővárosaiban milyen magas a legmagasabb épület:

Ausztria-Bécs: 220m

Szlovákia-Pozsony: 112m

Ukrajna-Kijev: 163m

Románia-Bukarest: 137m

Szerbia-Belgrád: 135m

Horvátország-Zágráb: 97m

Szlovénia-Ljubljana: 89m

Jól látszik, hogy csak a Budapestnél jóval kisebb városokban vannak olyan magas épületek, mint most Budapesten. A kb. Debrecen méretű Ljubljana az egyetlen város, ahol nincs olyan magas épület mint Budapesten. Ezen városok között vannak történelmi nagyvárosok, modern metropoliszok, síkságon és hegyek között fekvők, nagyobbak, kisebbek. Kötve hiszem, hogy Budapest valami annyira különlegesen furcsa hely lenne, hogy itt nem lehet megoldani egy 120 méter magas épület megépítését, úgy, hogy az beleilleszkedjen a városképbe, miközben minden más városban ezt meg tudták oldani.

Budapest egyik korábbi főépítésze azt is lehetetlennek tartotta, hogy a torony tetején nyilvános kilátó üzemeljen, idézem: " az pedig, hogy a tetején közforgalmú kilátó lesz, a mai időkben, enyhén szólva kérdéses.  Ezekbe az irodaházakba szigorú beléptetési rendszer van, elkerülendő minden veszélyes cselekményt." Úgy látszik a főépítész nem csak toronyház-ügyileg maradt le a 21. századtól. Mondanék rögtön egy elég szigorúan őrzött, mégis látogatható irodaházat Budapestről: Parlament... De, hogy ne csak középületet mondjak, az Empire State Building is látogatható. Tehát aligha hiszem, hogy ha akarják, akkor nem tudják megoldani az épület látogathatóvá tételét.

 Összességében azt gondolom tehát, hogy ha úgy valósul meg a projekt, ahogy most tervezik, akkor semmi baj nincs vele. Nem mondom persze, hogy bárhova, bármekkora felhőkarcolót fel lehet húzni, a Clark Ádám térre én sem szeretnék 350m magas toronyházat. A MOL székház jelenleg tervezett helye, és formája viszont szerintem elfogadható megoldás.

süti beállítások módosítása